Byta Xenon Saab 9-5

Efter poleringen så var det dags att byta Xenonlamporna mot nya. Jag hade läst att 9-5:orna var lite kinkiga med vilka lampor man köpte, så jag utmanade det hela genom att ta dom billigaste jag kunde hitta, och beställde därför direkt från Kina (6000K D1S Xenon hos dx.com för 320kr/par). För att matcha dom nya vita Xenonlamporna beställde jag även positionsljus LED (Positionsljus LED hos dx.com).

VAR FÖRSIKTIG när du meckar med Xenon, ballasterna (varför nu transformatorerna heter så i Xenon-system) drar upp spänningen till storleksordningen 25000V vilket kan ge en tämligen bra stöt. KOPPLA DÄRFÖR ALLTID UR BATTERIET FÖRST!

På vänstersidan går det inte att byta om man inte lyfter ur batteriet, så det började jag med.

image

På högersidan får man plocka bort luftslangen. Lossa på slangklämmorna och vrid lite så lossnar den fint:

image

Lägg upp den där den inte är i vägen.

image

Lossa locken på baksidan till strålkastarna genom att vrida på dom. Så här ser det ut om man kikar in i strålkastaren bakifrån när locket är borttaget:

image

Lossa nu metallbygeln som håller fast Xenonlampan och dra ut den rakt bakåt. Lossa sedan kontakten på undersidan:

image

Nya fräscha Xenonlampor:

image

Sätt i kontakten i nya lamporna och sätt i dom. Lås dom med bygeln igen.

Nya LED:arna till positionsljuset. Notera att vissa LED:ar (bla dessa) måste kopplas in på rätt håll vad gäller spänning (dvs dom måste ha plus in på ett speciellt ben, men det står inte utmärkt vilket), så prova att dom lyser, annars vänd på dom.

image

Sätt tillbaka kåporna till strålkastarna, sätt tillbaka luftslangen och spänn åt slangklämmorna samt återmontera batteriet.

Sådärja, jag vet inte om jag hade tur, men dom nya lamporna funkade utmärkt med min Saab 9-5 -04 iaf. Bra mycket bättre ljus och vitt och fint! :o)

image

One thought on “Byta Xenon Saab 9-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *