Fixa tjuvlarmande Saab 9-5

Om du har problem med att din Saab 9-5 larmar utan att någon är nära bilen kan det vara ett tecken på att batteriet i sirenen är slut. Jag fick också sporadiska meddelanden i displayen om att larmet måste åtgärdas på verkstad.

Att köpa en ny siren är dyrt och kan vara svårt att få tag på, men det är faktiskt inte speciellt svårt att bara byta batteriet i den gamla. Här tänkte jag visa hur jag gjorde.

Börja med att göra bilen strömlös genom att koppla bort batteriet:

image

Lyft bilen och plocka av vänster framhjul. Leta upp de 4 skruvar som håller fast främre delen av innerskärmen (bara tre syns på denna bild):

image

Vik ut innerskärmen så ser du den svarta sirendosan innanför. Den sitter med en skruv i botten och en mutter i toppen, skruva bort dessa och lirka ut sirendosan:

image

Så här ser sirendosan ut:

image

Koppla loss kablaget från bilen:

image

På första årsmodellen av Saab 9-5 var sirendosan ihopskruvad. Sedan bestämde sig Saab av någon outgrundlig (vilket brukar betyda att man vill tjäna mer pengar) anledning att limma ihop dosan istället, så det är bara fram med sågen eller Dremeln:

image

Sådärja, nu börjar det likna nåt, akta så du inte skadar komponenterna i dosan. Jag sågade upp min dosa precis “under” läppen som går runt dosan där den är hoplimmad från första början:

image

Här har vi de felande batterierna:

image

En snabb mätning med multimeter (med belastning) visar att batterierna håller ca 3V, vilket alltså borde vara tillräckligt enligt spec, men sirenen verkar vara lite känslig för detta (de nya batterierna håller ca 3,3V). Här ser du lödpunkterna som skall attackeras (de sex största punkterna i övre hörnet):

image

Löd försiktigt bort batterierna. De är även klistrade fast på kretskortet så bänd försiktigt loss dem med en skruvmejsel:

image

Antingen är man smart och köper nya batterier med färdiga lödöron (http://shop.speedparts.se/sv/prod/9-5-98-10/elektriskt/batteri/557917.html), eller också trasslar man till det för sig och gör inte det (jag köpte vanliga batterier och batterihållare som jag tänkte löda dit för att underlätta nästa batteribyte, men batterihållarna fick inte plats).

Om du köper vanliga batterier (typ http://www.kjell.com/sortiment/el/batterier/litiumbatterier/kjell-co-cr123a-fotolitium-p32206) så går det fint att löda dit kablar på polerna om du först ruggar upp polerna med ett fint sandpapper och sedan använder en lödkolv med hög effekt i (en lödpenna duger inte). Jag satte upp tempen till 450 grader. Värm batteripolen snabbt men inte för mycket, batterier kan explodera!

image

Färdiglödat! Jag använde även smältlim för att fästa batterierna vid kretskortet igen:

image

Jag använde även smältlim för att limma ihop sirenen igen. Om man vill kan man borra ut de gamla skruvhålen och sätta skruvar, men eftersom sågspåret ändå måste fyllas med något så kändes det lite överflödigt:

image

Efter detta är det bara att återmontera i omvänd ordning och därefter koppla in batteriet igen!

Skulle din fjärrkontroll på nyckeln inte fungera längre så kan det vara för att den behöver synkas om mot bilen. För att göra detta så sätt nyckeln i tändningslåset, vrid till “On”, tryck 4 ggr på nyckelns upplåsningsknapp (ca 1 gång per sekund), slå av bilen och dra ut nyckeln. Klart!

7 thoughts on “Fixa tjuvlarmande Saab 9-5

 1. Rolf

  Tack för en bra instruktion. Fixade med batterier från Jula och lödde dit trådar som du gjorde.

  Reply
 2. Matte

  Tack för jättebra DIY!! Kan tillägga att det går att göra det med hjulet kvar. Iaf med något smalare vinterhjul.

  Matte

  Reply
 3. Fredrik

  Tack för en jättebra beskrivning (den enda som finns kvar med bilder).
  Funkade bra att ha kvar hjulet med breda sommardäck vrid bara ratten till vänster om du behöver komma åt att ta bort den innersta skruven i innerskärmen.
  Svårast tyckte jag var att få bort muttern i toppen men det löste sig med en böjbar bitshållare.
  Speedparts batterier med färdiglödda lödöron passade inte riktigt, benen var för tjocka (1mm istf 0,75mm org) och avtåndet mellan dubbelbenen var också lite för stort så jag fick borra upp hålen för att få in dom.
  Larmet funkar finfint nu 🙂

  Reply
 4. Jonas

  Grymt bra instruktion!
  Jag beställde batterier med färdiga lödöron från Batterigrossisten. Hela fixet tog en timme och var hur enkelt som helst. Jag tog av hjulet för bättre åtkomst.

  EDIT: Efter två månader började bilen spontanlarma igen, denna gång på ett jäkligt konstigt sätt. Det gick inte att stänga av larmet med fjärren längre.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *