Byte ABS-krans XC70 -01

Efter att min Volvo XC70N -01 börjat låta som ett tröskverk (se video här: https://www.youtube.com/watch?v=fbQdSVsalFE) klurade jag en del på vad det kunde vara. Det intressanta var att det bara lät om jag körde långsammare än 50km/h. Svaret kom iaf när ABS-lampan tändes. Därefter tändes även motorlampan. En snabb sväng med felkodsavläsaren (OBD-2) visade att motorfelkoden var P1550, vilket innebär att ECU:n inte får någon hastighetsangivelse. Eftersom denna modell får hastigheten från ABS-ECU:n pekade allt mot ABS-systemet. Men det kan man inte läsa av med en OBD-läsare,… 🙁

En sväng till en polare med lite bättre diagnosutrustning visade att ABS-ECU:n hade registrerat “Intermittent signalfel från höger framhjulssensor”. Efter lite googlande och hjälp från alla trevliga människor på www.jagrullar.se, så misstänkte jag ABS-kransen eller givaren i höger framhjul.

Sensorn i V70N går inte att mäta upp med en ohm-meter som man gjorde med den gamla modellen, utan här är det en magnet i sensorn som inducerar en spänning när tänderna på hjulet far förbi, och enda sättet att kolla den är med ett oscilloskop. Spänningen bör variera mellan 9 o 10 volt enligt VADIS, så ingen jätteskillnad, och jag tror dessutom att det är svårt att avgöra på kurvan om kransen är sprucken (lite längre avstånd mellan pulserna).

Sensorn är lätt att kolla om man bara plockar av hjulet, så sitter den med en skruv i toppen av hjulspindeln. Kolla efter slitage på toppen (händer vanligtvis när kransen gått sönder). Sensorn såg dock OK ut. Attans. Bara att fortsätta.

DSC_2535

Lyft båda sidor av bilen fram (om du bara lyfter ena sidan kan krängningshämmaren göra det svårt att få ihop fjäderben och hjulspindel senare). Skruva sedan av bulten till drivaxeln:

DSC_2534

Lossa sedan styrleden:

DSC_2536

Lossa sedan de två stora bultarna som håller fast hjulspindeln i fjäderbenet:

DSC_2533

Knacka sedan försiktigt ut drivaxeln ur hjulspindeln samtidigt som du viker ner hjulspindeln. OBS: Dra inte i drivaxeln, drivknutarna är inte låsta, och drar du isär dom så har du att göra vad jag har förstått,… Akta också bromsslangen. Lite ståltråd att hänga upp allt i underlättar:

DSC_2537

Här ser vi ABS-kransen på drivaxeln. En skruvmejsel var allt som behövdes för att få bort den. Här ses den gamla ringen (brusten), samt en ny fin från Biltema för 70 riksdaler:

DSC_2538

Rengör noga där ABS-kransen suttit med en stålborste och få bort all lös rost. Knacka sedan dit den nya ringen. Min sitter som berget, men gör den inte det så fick jag tipset att lägga på lite anaerobt metallim. Jag hade köpt hem Biltemas gänglås vilket borde funkat för ändamålet, men det behövdes som sagt inte.

Det var inga större problem att knacka på kransen, men är det tajt så hittade jag denna video på nätet som mycket pedagogiskt visar hur man värmer på ringen: https://www.youtube.com/watch?v=Z2H53JTL3uo

Tada, nya ringen på plats:

DSC_2539

Knacka inte på den för långt. Kant i kant med ytterkanten verkade lagom. Sedan var det bara att peta ihop alltsammans igen och provköra. Drivaxelbulten skall egentligen bytas, men jag körde med några droppar Biltema gänglås på den istället.

Vid provkörningen måste man upp i 50km/h för att ABS-systemet skall dra igenom alla tester. Därefter slocknade ABS-lampan av sig själv, och … inget mera ljud!!!

Kopplade in OBD-läsaren och nollade felkoden för motorn och vips hade jag inga lampor som lyste längre. Felet fixat för 70kr och ett par timmar jobb! 🙂

10 thoughts on “Byte ABS-krans XC70 -01

 1. Paul

  Hej,

  trevlig liten webbsida du har.

  Har en XC70 (eg V70XC) 2.4T 2001a själv. Den har rullat 29000 mil och såg att ABS kransarna börjar bli dåliga (rostiga). Så på sikt måste jag byta dom också.

  Varför ska man vara försöktig med att inte dra ut drivaxeln? När jag skulle byta drivaxeldamask på min gamla 850 T5 -94a var det bara till att lossa lite spindelleder, styrled, de två bultarna till fjäderbenet och sen kunde man dra ut drivaxeln och mecka med den på snickarbänken i värmen.

  Är XC70 speciellt på det viset?

  Mvh,
  Paul

  Reply
  1. Stefan Nilsson Post author

   Tjena Paul, tack! :o)

   Tydligen är det så på XC70 att drivaxelknuten inte är fast monterad, utan om du drar isär knuten så ramlar den isär och kulor och allt måste sättas tillbaka igen. Jag har lite dålig koll då jag bara läst mig till detta och sedan alltid själv varit försiktig med att inte “dra isär” knuten.

   // Steffe

   Reply
 2. A.L

  Jag gjorde detta jobbet nyss.
  Struntade i att släppa styrleden.
  Gick ändå.

  Tog ca 30min så var jobbet klart.
  Var höger sida på en XC70 D5 AWD -07 jag grejade med.

  Tack för tipsen!

  Reply
  1. Stefan Nilsson Post author

   Tjena Anders,

   Det går att läsa ut med en felkodsläsare. Dock inte de enklare ELM-baserade (som bara täcker den obligatoriska OBD-informationen), utan en som även kan läsa av övriga system såsom bromsar mm. Autocom är den variant som Meknomen-kedjan och bilprovningen använder, men den är dyr. Enklast är nog att åka in till närmaste välvilliga bilmeckarfirma som har den här typen av läsare och fråga om man kan få sponsra kaffekassan lite mot att dom läser av felkoderna bara. :o)

   // Steffe

   Reply
 3. martin

  Hej, min volvo v70 -00 har samma ljud som din på youtube videon men bara då jag svänger åt vänster och höger. Är det ändå abs kransen som är dålig? 🙂

  Reply
   1. martin

    joo men min bil har exakt samma ljud som på videon och när jag stänger av STC (abs) innifrån bilen så slutar ljudet helt

    Reply
 4. martin

  joo men min bil har exakt samma ljud som på videon och när jag stänger av STC (abs) innifrån bilen så slutar ljudet helt och samma när jag står på bromsen och kör i cirklar så kommer inte det heller någåt ljud

  Reply
 5. Limpan4all

  Oftast kan man se vart de gått av. Man tittar noga, vrider lite tittar noga, så fort det ser lite konstigt ut (lite längre mellan två kuggar) så stoppar dit något spetsigt och ser om det går att få in den i springan. Snikkvarianten är att ta ur ABS givaren, har den mekaniska skador framtill så är ABS kransen av.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *