Klickande NXT

Jahapp, en FW download som gick åt skogen och vips så startar NXT brickan upp med ett klickande ljud istället för att starta som vanligt.

Det som har hänt är att NXT:n av någon anledning inte kan starta upp huvudmjukvaran (firmware eller kort och kott FW) och därför blir kvar i bootloadern. Klickandet indikerar att den väntar på att få en ny huvudmjukvara nedladdad.

Det märkliga är att hur jag än bar mig åt så gick det inte att ladda ner ny mjukvara. Om man kikar i enhetshanteraren under “Kommunikationsportar” så ser man en “Bossa Program Driver” som dyker upp när jag kopplar in den klickande NXT:n till datorn. Det skulle är att om jag i Lego Mindstorms NXT väljer “Tools” – “Update NXT Firmware” och trycker “Download”, så hittas inte min NXT.

Till slut visade det sig att Lego tydligen har någon bugg i mjukvaran/drivaren för Windows 7 som gör att Lego-programmet inte kan hitta NXT:n när den står i boot loader mode. Jag lyckades inte lösa detta i Windows 7, men när jag provade att göra precis samma sak i Windows XP så gick det hur bra som helst!

Så summa summarum: För att fixa en klickande NXT brick, bara ladda ner FW igen men gör det ifrån Windows XP!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *